Valódi bőr aktatáska a környezetért

A környezetvédelem napjaink egyik legjelentősebb kérdésévé nőtte ki magát. De biztosak vagyunk abban, hogy tudjuk is, mit szabad és mit nem?

A környezetvédelmet mindig a saját házunk tájékán kell elkezdenünk, ha mindenki lokális szinten egy kicsit jobban odafigyelne a környezetre, akkor globális szinten is hatalmas eredményeket lehetne elérni. De sokan túlzásba viszik a környezetvédelmet. Más környezetvédőnek lenni és merőben más dolog elvetemült aktivistaként téríteni a környezetünket. Az utóbbiak miatt a kevésbé környezettudatos emberek sajnos azt hiszik, hogy minden környezetvédő egy erőszakos térítő.

Pedig mindenki maga tudja, hogy ő mit tud megtenni a környezetéért, mi az, amit még megenged magának és mi az, amit el tud engedni. Például a műanyagszemét nélküli háztartás vezetése egy jó formája a környezetvédelemnek és a már korábban említett napelemrendszerek (itt: https://zoldernyo.hu/kornyezetvedelem-egyik-legjelentosebb-harcosai-napelem-rendszerek/ ) is a környezetvédelem fontos lépcsőfokai. De míg valaki a napelemrendszert is könnyedén megengedheti magának, mások csak igazán kicsiben tudnak gondolkozni. De úgy gondolom, nem kell senkit ezért elítélni. Ha valaki elkezd környezettudatosan fogyasztani, már z is egy hatalmas előrelépés, szépen lassan, kis lépésekben majd egyre többet fog tenni.

Nemrégiben mentünk egy környezetvédelemmel kapcsolatos előadásra, ahol az előadó kezében egy bőrből készült aktatáska volt. Természetesen az erőszakosabb aktivisták azonnal habzó szájjal kaptak az alkalmon, hogy a valódi bőr aktatáskájába beleköthessenek. Csak éppen ezek az emberek nem tudták, amit az előadó tudott. Nyilván szegény állat meghalt azért az aktatáskáért, de valójában a műbőr előállítása sokkal környezet szennyezőbb, mint ez a bizonyos természetazonos anyag. És bármennyire is sajnáljuk a szegény marhát, akiből készült, ő ezért lett tenyésztve. Nem csak a bőre miatt hasznosítják, hanem ételként funkcionál, így nem ítéli el olyan mértékben a bőrből készült termékeket, mint például a szőrméket, hiszen azok olyan állatokból készülnek, akiket később nem fogyasztanak el. Pedig bármennyire is divatos manapság a vegán életmód követése, az emberi szervezetnek szüksége van állati eredetű tápanyagokra is.

Az előadás nagyon jó volt és érdekes, a komposztálásról, háztartási hulladékok újrahasznosításáról szólt.

A beszéden és a kis közjátékon felbátorodva úgy döntöttem, hogy én is venni fogok egy aktatáskát. Már régóta nézegettem ezeket a termékeket, de azért, mert valódi bőrből készültek, végül sosem vettem meg őket. Pedig belegondolva sokkal környezetkímélőbb. Egy műbőr aktatáska sokkal kevesebb ideig bírja, mint egy eredeti, így hamarabb szemét is lesz belőle, mint egy igazi bőrből, illetve nehezebben is bomlik le, mint természetazonos megfelelője.

Nem hezitáltam, már volt egy aktatáska, amit régóta nézegettem a bagboxon. Igazi bőr, nagyon elegáns és több zseb is van rajta. Kicsit hülyén is néztem ki, mikor mindenféle színes hátizsákba pakoltam a cuccaimat az állásinterjúk alkalmával. Valahogy akkor nem tűnt ennyire kézenfekvőnek a megoldás, hogy aktatáskát vegyek.

Nem is tudtam, hogy ennyi aktatáska létezik, és hogy a bőrt is ilyen sokféleképpen hasznosítják. Nagyon nagy a választék, így kissé nehezen tudtam választani, de ne csalódtam végül, mivel az aktatáska, amit választottam elképesztően szép és kiváló minőségű. Meg merem kockáztatni, hogy még hosszú évekig használni tudom majd. Ez is plusz pontot jelent, mert így nem kell új táskát vennem, azaz kevesebb szemetet termelek. A bagboxon pedig nagyon sok hasonló táska kapható, szóval, ha valakit nem vonzz annyira az aktatáska, akkor is bátran rendelhet innen, mert aktatáskákon kívül még sok más táskát is árulnak.

Nem tudom, hogy valóban jó döntés volt-e valódi bőrt vásárolni környezetvédelmi szempontból, de mindenképp jobb, mintha valami teljesen mű táskában cipelném a dolgaimat.