A környezetvédelem egyik legjelentősebb „harcosai” a napelem rendszerek

napelem rendszerek, napelem szerelésHa tetszik nekünk, ha nem, a huszonegyedik század legfontosabb feladata a környezetvédelem. Szerencsére manapság egyre kevesebb olyan ember van, aki azt állítja, hogy nem létezik globális felmelegedés, hiszen a társadalom túlnyomó része a saját szemével is látja azt, hogy a bolygón hatalmas változások mentek vége az utóbbi időben.

Sajnos ezt a folyamatot visszafordítani már nem lehet, egyrészt azért, mert több száz, vagy akár több ezer év is kellene ahhoz, hogy a Föld meg tudja kezdeni az öngyógyítását, másrészt pedig az emberiség már elért egy olyan technológiai és kényelmi szintet, amiről már nem tudna lemondani, főleg egyik pillanatról a másikra.

Éppen ezért van szükség olyan változásokra, amik lehetővé teszik azt, hogy fennmaradhasson a már jól megszokott, modern életszínvonal, anélkül, hogy mindez környezetszennyező lenne. Habár mindez bonyolultnak hangzik, szerencsére már mindenre van megoldás. Rengeteg tehetséges és elszánt tudós, illetve mérnök dolgozik évtizedek óta olyan újításokon és eszközökön, amik segítségével tiszta energiát lehet készíteni.

Hosszan lehetne sorolni ezeket az újításokat, hiszen tényleg rengeteg van belőlük, de én most a napelem rendszereket szeretném kiemelni, mivel ezekről olvastam a legtöbbet, illetve szerintem ez a megújuló energiák egyik legjobb forrása. Lehet, hogy nem ért velem ebben mindenki egyet, de az tagadhatatlan, hogy a napelemek rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek.

A napelemek elektromos áramot termelnek, ami az egyik legsokoldalúbban használható energiaforrás. Működteti a ház összes elektromos készülékét, mint a tévé, számítógép és az összes háztartási eszköz. Már ez is éppen elég lenyűgöző, de ennél többre is képes: Meleg vizet is lehet vele előállítani, és akár még a ház fűtését is elő lehet vele teremteni, ha olyan rendszert építtet ki valaki.

Ezek után ki ne szeretne a saját házára napelemes rendszert? Arról nem is beszélve, hogy természetesen ez a remek technológia nemcsak lakossági szinten használható és elterjedt, hanem az iparban is. Egyre több olyan gyár épül, amiket napelemekkel szerelnek fel, hiszen ugyan úgy, ahogy egy családi házat jól el tud látni energiával a napelem, ugyan ezt egy gyárral is meg tudja tenni.

A napelem rendszerek egyre népszerűbbek és ez nem is csoda. Mivel ez egy rohamosan fejlődő iparág, a szakemberek újabb és újabb modellekkel jelennek meg a piacon, amiknek a hatásfoka egyre magasabb, az áruk viszont idővel egyre csökken. Ez persze nem azt jelenti, hogy néhány csomag rágógumi áráért lehet manapság már napelem rendszerhez jutni, de az tagadhatatlan, hogy egyre kedvezőbb az áruk.

Az én házamon sajnos még nincsenek napelemek, pedig nagyon szeretném, ha lennének. A feleségemmel már többször beszélgettünk erről az utóbbi években, de őt valamiért kevésbé nyűgözi le ez a remek találmány, mint engem. Noha abban egyet ért velem, hogy nagyon hasznos szerkezetek, és örülne, ha egy idő után nem kellene villanyszámlát fizetnünk, de a látványuk nem nyűgözi le. Ő úgy gondolja, hogy a tetőre helyezett napelemek elrontják a ház külsejét, főleg akkor, ha valaki nem hipermodern helyen lakik, hanem egy klasszikusabb stílusúban.

Szerintem idővel azért sikerülne rávennem a feleségemet arra, hogy belevágjunk ebbe a projektbe. Szerencsére időm azért még van, mert egyelőre még nincs annyi megtakarításunk, hogy kiépíttethessük a rendszert, de bizakodó vagyok. Ha minden jól megy, talán pár év múlva már arról írhatok, hogy napelemes lett a házunk. Én nagyon örülnék neki.