Szakmai gyakorlat olyan helyen ahol figyelnek a környezetre és minden kérdésedre válaszolnak?!

Még a tanulmányaimat folytatom. Az egyetemen vendéglátás és szálloda szakirányon tanulok. Az idei volt a negyedik félévem, ez után pedig nekünk kötelező teljesíteni egy 240 órás nyári szakmai gyakorlatot egy hotelben vagy egy étteremben.

Kicsit nehezebb volt megtalálnom a számomra legmegfelelőbb gyakorlati helyet, de szerencsére még időben sikerült.

Mégpedig egy olyan éttermet találtam, ami sok szempontból is közel áll a szívemhez. Ez a hely, amit választottam, rengeteg dologban példát mutat számomra, és nagyon sok mindent tanulok is.

A konyhán helyezkedtem el végül, ugyanis ott nagyobb szükség volt most rám. Nagyon élvezem. A hely egyébként több szempontból is kiemelkedő.

Maga az épület 300 éves, és egy család kezében van a kezdetek óta. Apáról fiúra száll az étterem irányítása. Emellett van saját borászatuk is, több mint 13 hektár földdel, és az összes hús is a saját gazdaságukból származik. A gyümölcs és zöldség alapanyagok is a legjobb minőségűek, mind helyi termelőktől érkeznek.

Arról nem beszélve, hogy nagyon odafigyelnek a környezetvédelemre is. Megújuló energiaforrásokat is használnak. Az étterem fölött több napelem is van, és arra is nagyon ügyelnek, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma a vállalkozásuknak.

A konyhán is külön tároljuk a műanyag és a papír hulladékot is. Ezeket persze így is szállítják el, majd újrahasznosítják. Természetesen az üveget és a moslékot is teljesen külön kell kezelni, tárolni és elszállítani is.

Ezt egyébként már az első napomon elmondták nekem, hogy nagyon ügyeljek én is ezekre a dolgokra, hiszen ez nagyon fontos ott mindenkinek. Örültem is neki, hiszen számomra is nagyon fontos kérdés a környezetünk védelme.

Amit még meglepően tapasztaltam a konyhán az az volt, hogy használnak még gázpalackokat a munkafolyamatok elvégzéséhez. Nem gondoltam volna. Az egyik nap pont láttam, hogy kicserélték az egyik ilyen palackot. Az volt ráírva, hogy nitrogén palack.

El sem tudtam képzelni, hogy mire használhatnak a konyhán nitrogén palackot, úgyhogy megkérdeztem a chef-et. Nagyon készségesen elmagyarázta, hogy ezt hűtésre, többek között a zöldségek hűtésére használjuk.

Továbbá elmondta, hogy a borászatban is több munkafolyamatban szerepet kap a nitrogén gáz. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy a musttisztításhoz, a keveréshez, homogenizáláshoz, és a bor tárolásához és palackozásához használják.

Vagyis nagyon fontos, hogy legyen mindig feltöltött nitrogén palack az étteremben és a mellette lévő épületben, ahol a bor készül, mert ez a fajta palack szinte elengedhetetlen kelléke a megfelelő munkának.

Nagyon örültem neki, hogy megkérdeztem a chef-től, hogy mire használják ezt a gázt a vendéglátásban, ugyanis én nem is emlékeztem, hogy tanultunk volna ilyet az egyetemen.

Azt tanultuk, hogy a vendéglátásban több féle gázokat is használunk, mint például a PB gáz, vagy a szén-dioxid.

Bár lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el. A lényeg az, hogy ezt is megtanultam ott, a konyhán csak úgy, mint rengeteg más mindent. Nagyon jó egy olyan helyen tölteni a szakmai gyakorlatom, ahol tényleg mindenki nagyon felkészült és naprakész.

Nincs olyan kérdés, amire ne tudnának válaszolni. Látszik, hogy tényleg nagyon értenek a munkájukhoz. Valószínűleg ettől is olyan sikeres mind az étterem, mind a borászat.

Mindent összevetve nagyon elégedett vagyok a választásommal, hiszen itt mindent megtanulhatok amit a szakmában tudni kell, és sokkal felkészültebben, több tudással és tapasztalattal fogok így visszatérni szeptemberben az egyetemre.