Öt tipp a zöldebb mindennapokért

A környezetvédelmi világnapot 1972 óta június 5-én tartjuk. Az esemény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetszennyezés veszélyeire, és megismertessék  az emberekkel a környezettudatos szemléletet. Nem is olyan nehéz, mint gondoljuk; pár apró trükkel mi is zöldebbé tehetjük mindennapjainkat.

Mellőzd a mesterséges adalékanyagokat, és vásárolj tudatosan!

Az organikus élelmiszerek nemcsak egészségesebbek, de elkészítésük sem károsította a környezetet. Próbálj meg olyan élelmiszereket vásárolni, melyek nem úsznak a mesterséges adalékanyagokban. A szervezeted is hálásabb lesz érte. Emellett- mivel a háztartási hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek teszik ki, fontos, hogy tényleg csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, és amit meg is fogunk enni.

Mondj le a palackozott ásványvízről és üdítőkről!

A tévhittel ellentétben az ásványvizek többsége alig, vagy semmivel sem jobb minőségű itt Magyarországon, mint lakásunk csapjából folyó víz. Ha mégis palackot veszünk, használjuk újra, ameddig csak lehet, és összetaposva gyűjtsük szelektív hulladékgyűjtőben. Hogyha pedig valami másra vágyunk, egy piacról hozott narancs frissen facsart leve sokkal jobb, mint bármely más cukros üdítő.

Spórolj a vízzel!

El sem tudjuk képzelni itt Európa szívében, de bizony vannak olyan földrészek, ahol a víz szinte kincsnek számít. Ne zuhanyozás közben éld ki titkolt énekesi ambícióidat, tusolj le gyorsan, hogy vizet és pénzt spórolhass. Hasonló okokból a ruhák mosásakor is érdemes a rövidebb programokat választani, ha pedig az esővizet összegyűjtöd, a virágok öntözővizét is meg tudod oldani zölden és okosan.

Kerüljük az autót!

Ha teheted, menj mindenhova gyalog, vagy biciklivel! Még a tömegközlekedés is jobb, mint az autók, amiknek felesleges túlhasználata miatt szmogos város.

Fektess napelembe!

Igaz, ez már nem annyira apró otthoni trükk, de valóban borzasztóan megéri a befektetés, hogyha valaki belevág. Tény, hogy nem olcsó mulatság felszereltetni egy napelemet a házunkra, de egy jól megtervezett napelem rendszer nem csak a napi energiaszükségletünket képes fedezni, hanem még plusz áramot is képes termelni, amit visszaküld a szolgáltatónak, amiért így pénzt kapunk, hiszen mi magunk is energiatermelővé válunk. Ezzel a metódussal nullázhatóak le a villanyszámlák, és spórolhatunk, miközben a környezetünk természetes erőforrásait használjuk fel, nem pedig kihasználjuk, és elpusztítjuk.
Hogy egy ilyen procedúra megvalósulhasson, természetesen nem kevés mennyiségű pénzre lesz szükségünk. Akinek nincs anyagi kapacitása, annak sem kell lemondania a zöld energiatermelésről; a napelem támogatás állami szinten adja meg azt a kezdőtőkét, amire szükség lehet egy ekkora beruházás elkezdésekor.
A 105,2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású, minimum 500.000 forintos, maximum 10 millió forintos hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni akaró magánszemélyeket, társasházakat, lakásszövetkezeteket. A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra, a futamidő pedig maximum 20 év lehet. Már a korábbi években is elérhető volt a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17) elnevezésű pályázat. Vállalkozások részére a közép-magyarországi régióban VEKOP, a többi régióban pedig GINOP pályázatként érhető el a „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” címmel. A keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és lakásszövetkezetek, a maradékból pedig a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait akarják támogatni. A támogatás fordítható napelem rendszerek, napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréjére is, tehát szinte mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat.
A pályázat kiváló lehetőség arra, hogy ne csak egy kis lépéssel támogasd a szén-dioxid kibocsátásának visszaszorítását.