Környezettudatosság – megéri nekem is?

Manapság napi szinten hallunk híreket a környezetvédelem, környezettudatos életmód fontosságáról. Ez személy szerint engem is érdekel. Fontosnak tartom, hogy a napi rutinunkba épüljön be a „környezettudatos viselkedés”, hiszen az apróságokra (műanyag zacskó helyett papír használata, vagy más hasonló dolgok) mindegyikünk oda tud figyelni. Ezek mellett napi szinten használjuk a természet erőforrásait: áramfogyasztásunk gigászi méreteket öltött, ezt az energiatakarékos eszközök használata csökkenteni tudja valamelyest, de a valódi megoldást a problémára a megújuló energiaforrások használata jelenti.

Gondoltam hát, kicsit jobban utánajárok a napelemes rendszerek árainak. Elsősorban az érdekelt, hogy átlagos jövedelemmel bíró emberek, családok számára mennyire elérhető ez a megoldás. Szerencsére az internet, – mint általában -, meggyorsította ezt a folyamatot. Az egyik weboldal tartalma különösen egybevágott érdeklődésem tárgyával. Lehetőségem volt megismerni azoknak a családoknak a tapasztalatait, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel.

Természetesen az egész ügy egyfajta befektetésként értelmezhető, tehát egy adott mennyiségű alaptőke mindenképp szükséges a dologhoz. Egyik barátommal épp a múlt hétvégén becsültük meg, hogy mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy ilyen rendszer, és arra jutottunk, hogy 10 év alatt ennek mindenképp meg kell történnie. A tapasztalatokat elolvasva láttuk, hogy az általunk becsült érték egyezik a „legpesszimistább” beruházó gondolataival, tehát számításaink nagyjából megfelelőek voltak. Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy egy ilyen rendszer jelenlegi tudásunk szerint nagyjából 40-50 évet bír ki, akkor láthatjuk, hogy legrosszabb esetben is 30-40 évig ingyenes áramfogyasztásunk. Vagyis, ha arányosan osztjuk el az időszak alatt a beruházás összegét, akkor láthatjuk, hogy havi szinten az aktuális áramszámlának negyedét, ötödét fizetjük. Az anyagi könnyebbség mellett ez azt jelenti, hogy ezalatt a 40-50 év alatt otthoni áramfogyasztásunkkal nem terheljük környezetünket.

Akár azt is belekalkulálhatjuk, hogy fogyasztásunk növekedésével együtt bővítjük a rendszert. Ekkor a megtakarított összeg mértéke szintén nem fog változni, mivel a bővítés után az áramfogyasztásunk növekszik.

Ezen napelemes rendszerek árai nagyban függnek a felszerelés helyének körülményeitől, a ház tájolásától, a tető állapotától, stb. Valamint természetesen a rendszer nagyságától, és attól, hogy az ügyfél hálózatra kötött (vagyis a közműszolgáltatóval továbbra is kapcsolatban álló), vagy szigetüzemű (azaz a hálózattól független) rendszert szeretnénk-e. Azonban az is látszik, hogy a megtakarítás mértéke nagyjából egyenlő, bármilyen speciális esetet vegyünk alapul.

Összességében arra jutottam, hogy a napelemes rendszerek használata nem csak környezetvédelmi szempontból éri meg: a háztartás kiadásait is csökkenti.

Így tehát biztosan állíthatom, barátommal sikerült meggyőződnünk a rendszer hasznosságáról; amint ingatlanvételre kerül a sor, biztosan beruházunk a napelemes rendszerre is. Azóta közösen tervezgetjük, zöld jövőnket.