Környezettudatos fürdőszoba megálmodása

Mindenki tudja, hogy a lakásfelújítás könnyen rémálommá is változhat, arról nem is beszélve, hogy mennyi felesleges szeméttel, pénz és időpazarlással járhat, ha nem vagyunk tudatosak. Mi igyekszünk környezettudatosan élni a hétköznapjainkat is: szelektíven gyűjtjük a szemetet és a lehető legkevesebb műanyagot próbáljuk felhalmozni és használni. Amikor eljött a pont, hogy felújítjuk a lakást, a környezetünk kímélése is szempont volt. Nem csak energiatakarékos és öko fürdőszobát akartunk például, de persze szempont volt, hogy közben jól is nézzen ki.

Amikor először elterveztük, hogy környezettudatos „okoslakást szeretnénk” nem is gondoltunk bele, milyen nehéz feladat is lesz ez. Első körben a fürdőszoba lett becélozva, mert arra szorult a legtöbb átalakítás.

Azonban fogalmam sem volt, hogyan nyúljak hozzá, hiszen most nem csak arról volt szó, hogy csinos legyen a fürdőszoba, de valóban hasznos is. Elkezdtem kutakodni a neten és egy igazán hasznos oldalra találtam, ahol A-tól Z-ig leírták, mire figyeljünk a fürdőszoba felújítása során. Itt felhívták a figyelmet arra, hogy semmiképpen ne rohanjunk egyből a boltokba, amíg nem tudjuk pontosan mit akarunk. Sokan követik el azt a hibát, hogy sok felesleges dolgot összevásárolnak, ami nem éppen egy környezet- és pénztárcabarát megoldás.

Sok fontos kérdést kell eldönteni ilyenkor. Nyilván fontos volt számunkra a környezettudatos döntés, de emellett nem volt elhanyagolható az sem, hogy esztétikus legyen a végeredmény. Mégiscsak itt fogjunk még élni egy jó darabig az életünket és használni fogjuk ezt a fürdőszobát. Úgyhogy első körben, ahogy az oldal is tanácsolta, ihletet merítettünk innen-onnan, például magazinokból. Miután nagyjából összeállt a fejemben a stílus és a színösszeállítás jöhettek a tettek.

Mindenképpen ebben is a természetességre törekedtünk, így földszínekben gondolkodtunk. Ezen gondolat mentén kezdtünk keresni csempét a fürdőszobába. Aztán arra az okos vagy mondjuk úgy „ökos” gondolatra jutottunk, hogy csináld magad módon, régi csempéket fogunk kicsit átgondolva felhasználni. Szerencsére abból akadt bőven a fürdőszoba előző kialakításából és a barátok is készségesen ajánlották fel a sajátjukat. Így ilyen mozaikszerű fürdőszoba lett a végeredmény.

Az oldalon is felhívták arra a figyelmet, hogy nem árt amúgy a csempékből mindig kicsit túlvásárolni magunkat, hiszen sose lehet tudni, mikor szorul javításra a fürdőszoba. Nekünk volt tartalék bőven és nem kötött a minta sem.

Szinte bele sem gondolunk, mennyi energiát-, vizet pocsékolunk el a fürdőszoba használatakor és mennyit lehet itt spórolni. Amin viszont nem érdemes spórolni az a berendezések, anyagok minősége, hiszen ezek még meghálálják a beéljük fektetett pénzt.

A legtöbbször a WC lehúzásával és a fürdés közben szoktunk vizet pocsékolni a fürdőszobában, ha nem figyelünk. Olyan apróságokkal lehet ezt csökkenteni, mint, hogy nem folyatjuk ok nélkül a vizet, csak addig és annyiszor, amikor arra szükségünk van.

Másik trükk, amire oda figyelhetünk a fürdőszoba átalakításakor, az például a víztartály és egy jó WC. Mi kifejezetten olyan tartályt kerestünk, amelybe már bele van építve egy gazdaságos öblítési rendszer. Így gombok segítségével tudjuk szabályozni, mennyi vizet használjunk öblítéskor.

A fürdőszoba másik mumusa a világítás, az áram is rengeteg energiát használ, amiért aztán mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. Mi ezért választottunk LED világítást a fürdőszobába, például többek között a tükör köré is. Nem csak energiatakarékos, de még jól is néz ki. Ha pedig áram, akkor természetesen meg kell említeni a bojlert is, amiből mi szintén olyan típust választottunk, amit eco módban is tudunk használni. Ez rákényszerít minket is a gazdaságos vízhasználatra, hiszen egy bizonyos mennyiségen túl, egyszerűen elfogy a meleg víz.

A csempék kiválasztása és a stílusa kialakítása után az oldal is áttér a nagyobb falatra: a vizesblokkra. A fürdőszoba képét ez határozza talán meg a leginkább, és itt kell ügyeskedni. Fontos szempont a helykihasználás is; szerencsére a mi fürdőszobánk elég nagy, de azért így is nehéz volt a kialakítást eldönteni. Kád vagy tus? Ha környezetbarát módon akarok gondolkodni, akkor sokan a kádat ajánlják, hiszen sokan hajlamosak óráig a zuhany alatt állni és pazarolni a vizet. Próbáltunk ebben az igényeinkhez is igazodni: így végül mind a kettő bekerült a fürdőszobába. Én, ha van időm, szeretek nagy, habos kádas fürdéseket csapni, de ha szorít az idő, jó hogy ott van a tusolás lehetősége.

fürdőszoba

A fürdőszobát illetően is már sok tervező igyekszik gondolni a környezetünkre, így találtunk rá például a lemezkád lehetőségre, amely előállításánál kizárólag a természetben megtalálható nyersanyagokat használják fel, így 100%-ban újrahasznosítható. Emellett vasból vagy acélból készítik, így rendkívül szilárd és tartós. Ráadásul, lassan szeretnénk bővíteni is a családot, a gyerekek pedig imádnak kádban pancsolni.

A fürdőszoba másik éke a csaptelep és a mosdó, már ha olyan különlegeset választ az ember, mint mi. Igazán dizájnos csaptelepet választottunk, ami könnyen kezelhető hőfokszabályzóval és egyenletes, állandó vízáramlással figyel jobban a környezetünkre. Igazán jól bele illik a fürdőszoba képébe. Fontos döntés volt a mosdó tekintetében a darabszám. Végül a dupla mosdónál maradtunk, hiszen ezzel időt spórolunk meg a készülődésnél, valamint kényelmesebb is, mint egymásra várni.

A fürdőszoba egyik halála a nem megfelelő szellőzés, és az örök nyirkosság, pára. Ezeket mi is utáljuk. Beszereztünk egy olyan környezetbarát törölközőszárítót, amelyet állítható termosztattal tudunk szabályozni. Így nem csak a törölközők maradnak illatosak és szárazak, de a teret is hamar be lehet vele fűteni. Természetesen a pára elkerülése érdekében megfelelően kialakított szellőztető rendszerre és jó nyílászárókra is szükség van. A fürdőszoba ezek nélkül elképzelhetetlen. Egy jó nyílászáró amúgy is elengedhetetlen egy lakás esetében, hiszen így jócskán tudunk fogni a fűtésen és a felesleges energiahasználaton.

Mire észbe kaptunk, szépen lassan összeállt a kép, mit is szeretnénk. Nagyon hasznos volt ez az oldal, ahol pontról pontra összeszedték, mire figyeljünk, és melyik lépés után melyik jön, ahhoz, hogy logikusan építsük fel a fürdőszoba kinézetét. Így minden sokkal egyszerűbben és gyorsabban ment és nem pazaroltunk időt és pénzt azzal, hogy össze vissza vásárolgatunk, mert nem tudjuk mit akarunk valójában. Az persze jócskán behatárolta a fürdőszoba berendezését, hogy tudtuk, környezetbarát módon szeretnénk kialakítani. Szerencsére azonban ez az iparág is eléggé kiépült már, így tudtunk olyan darabokat választani a fürdőszobába, ami nem csak öko, de még jól is néz ki.

Mikor végre minden a helyére került, és elkészült a nagy mestermű, természetesen áthívtuk a barátokat is, hogy nézzék meg. Sokan meglepődtek, hiszen a legtöbb háztartásban a fürdőszoba, amolyan szükséges rossz, nem érdekli őket igazán, hogy néz ki, vagy mennyire praktikus. Amikor viszont meglátták a miénket, elállt a szavuk. Nem csak valóban divatos és a mi stílusunkat hűen tükröző lett, de bizony igazán környezetbarát is.