Így leszek én is zöld motoros

Nemrég elkezdtem kutakodni az elektromos járművek témájában, mert arra készültem, hogy a következő cikkem a környezettudatos közlekedésről fog szólni. Ennek kapcsán érdeklődésem az elektromos motorok irányába fordult, de nagyon sok félreérthető információ kering erről az interneten. Nagy nehezen végül találtam egy értelmes cikket a témáról a motorjogositvany.com oldalon, ahol végül a kutatásom egy egészen nagy fordulatot vett. Innentől kezdve nem az elektromos motorok érdekeltek, hanem a motor jogosítvány megszerzésének módjai.

Meglephet, de nem elektromos motort akarok magamnak

a motor jogosítvány

Lelkes környezetvédőként arra gondoltam, hogy elektromos motort akarok majd venni, de rá kellett jönnöm, hogy ilyen motorral nagy száguldásra nem leszek képes. Az elektromos motorok nagy többsége az AM motor jogosítvány kategóriába esik, tehát maximum egy robogót tudok kiváltani vele.

Érdekes egyébként, hogy a legtöbben azt hiszik, elektromos robogóra egyáltalán nem kell jogosítvány. Ez nem igaz, hiszen nem az számít, hogy milyen motor hajtja a gépet, hanem hogy mennyivel tudsz menni vele, hogy mekkora a teljesítménye. Ha már 300W-nál erősebb a motor, akkor bizony le kell tenni az AM kategóriát. Szerencsére ez nem nehéz, hiszen már 14 évesen is lehet jelentkezni a vizsgára. A gond csak az, hogy én motorozni akarok, és ezért hajlandó vagyok akár egy nagyobb gépszörnyeteget is venni.

Mindent megtudtam a motor jogosítványról

Ahogy olvastam tovább a motorjogositvany.com oldalt, rájöttem, hogy sokkal jobban érdekel ez a téma, mint önmagában a zöld közlekedés. Itt tudtam meg például, hogy mennyiféle kategória létezik. AM, A1, A2, A korlátlan… Az én koromban értelemszerűen az A kategóriát érdemes megcélozni, hiszen azzal mindent vezethetek. Ennél egyébként 24 év a korhatár (amit én már rég átléptem), de ha lenne A2-es jogsim, akkor akár 20 évesen is letehettem volna. De 20 évesen én még azt se tudtam elképzelni, hogy a busz helyett autóba ülök, nemhogy motorban gondolkoztam volna!

És ekkor még a kuponokat észre se vettem

Ahogy görgettem a blog cikkeket, észrevettem, hogy van egy űrlap mindegyiknek a végén, meg a képernyő szélén is. A szemem azonnal kiszűri az ilyeneket, hiszen általában olcsó reklámok szoktak itt lenni, ezért is lehet, hogy kb. húsz percnyi böngészés után vettem csak észre. És mi volt rajta? A gyengéim – kuponok. Több, mint 200.000 forintot érő kupongyűjteményt lehet letölteni az oldalon, na de persze nem akárkinek! Ezeket a kedvezményeket azok tudják felhasználni, akik még friss motorosok, tehát a motor jogosítvány nincs 1 évnél régebben a zsebükben, vagy még csak most kezdték meg a tanfolyamot. Ez szerintem óriási segítség a kezdőknek, hiszen ahogy azt láttam, a motorozás nem éppen egy olcsó hobbi. Csak a motor milliós nagyságrendű összegeket jelent, és akkor még nem is beszéltünk a felszerelésről – megfelelő felszerelés nélkül pedig tényleg életveszély motorozni.

Motoros ruha nélkül nem sokat ér a jogsi

A motor jogosítvány megszerzése előtt szerettem volna kicsit többet megtudni erről az egész világról, úgyhogy még kutakodtam egy kicsit az oldalon. Mint megtudtam, Magyarországon jelenleg csak a bukósisak kötelező, és ezen nagyon durván megdöbbentem. Hogy lehet az, hogy a kocsiban még a biztonsági öv be nem kötése is büntetendő, de az ember akár pizsamában is ülhet motorra, ha van a fején egy sisak. Na, ezt nem… én egészen biztosan gondoskodni fogok a biztonságomról, és ebben fognak nekem segíteni a motorjogositvany.com kuponjai! Lesz itt motoros kabát, motoros ruha, sisak, csizma, kesztyű… minden, mert az utcai ruhákat nem arra találták ki, hogy megvédjenek a balesetek esetén.

És ami még a biztonságot illeti, az oldal blog cikkei között elég sok hasznos infót találtam, ami érdekes lehet azok számára, akik hozzám hasonlóan még csak most csöppennek bele a motorozás világába. Nem csak a motor jogosítvány itt a fő téma, hanem gyakorlati tippek is vannak arra nézve, hogy milyen legyen az első motorod, mire figyelj a közlekedés során, sőt, még túra tippek is voltak, külön kezdőknek és haladóknak címezve.

A természetet fogom járni a friss motoros jogsimmal

Bár utast még egy ideig nem vihetek majd, amíg még friss a jogsim, ettől én még szeretnék majd elmenni túrázgatni, egyelőre országon belül. Egészen más élmény lehet motoron bejárni az országot, és az erdőszéli és hegyvidéki utakon tekeregni. Mint megtudtam, a motorozásra nem úgy kell tekinteni, mint az autó alternatívájára. Ezt elsősorban nem arra használják az emberek, hogy munkába járjanak, vagy nyaralni. Ez egy hobbi, egy szabadidős tevékenység, és nagyjából annyi köze van a közlekedésnek, mint mondjuk egy vitorlásnak. Itt soha nem az az érdekes, hogy hova mész, hanem maga a megtett út az, ami miatt motorra ülsz. Ennélfogva valószínűleg a hétköznapjaimon továbbra is a buszt és a villamost fogom használni, de ha eljön a hétvége, bizony fel fogom venni a felszerelésemet, és kimegyek túrázni a nagyvilágba.

Persze előtte meg is kéne szerezni a motoros jogsit

Aki motorosként nő fel, annak könnyebb a dolga, hiszen olcsóbban és gyorsabban tudja letenni az A2 és A kategóriákat, ha már rendelkezik az egy kategóriával lentebbi jogosítvánnyal. Nekik nincs olyan sok dolguk, nekem viszont, aki még autót se vezetett soha, mindent elölről kell kezdenem majd. De sebaj, tanulni sosem késő, és ha egy középiskolás meg tudja csinálnia kresz vizsgát, akkor nekem is sikerülni fog valószínűleg.

Azt még nem tudom, melyik motoros suliba fogok jelentkezni, de az biztos, hogy a kuponokat mindenképp fel fogom használni, amiket a fent említett blogról gyűjtöttem. Nagyon találó volt a vitorlás hasonlatom az imént, mivel a motorozás tényleg egy elég drága dolog, úgyhogy érdemes minden lehetőséget megragadni, hogy akár pár tízezer forinttal is, de olcsóbban szerezzük be a megfelelő felszerelést. Arról nem is beszélve, hogy a kuponok egy bizonyos motoros üzletbe szólnak, ami már egy jó kiindulópont, hiszen magamtól azt sem tudnám, hogy hova induljak. Ha találok egy megbízható boltot, akkor nagy bajok már nem lehetnek, ők valószínűleg válaszolni fognak majd minden kérdésemre, ami csak felmerül a motorozással kapcsolatban.

Kicsit értetlenül állok afelett, honnan jött nálam ez az egész motorozás dolog, de ha már így alakult, szívesen vágok bele. Ha megjelennek a nagy teljesítményű elektromos motorok, akkor egészen biztosan olyat fogok majd venni, addig viszont igyekszek majd egy hagyományos, de lehetőleg alacsony károsanyag-kibocsátású modellt találni magamnak. Mert az még csak most, a cikk írása közben jut eszembe, hogy a felszerelést ugyan már kinéztem magamnak, de a motort még nem! Az hiszem van még min gondolkozni a motor jogosítvány kapcsán.