Így kell a hidratáló krém tubusát is újrahasznosítani

Mindenki azt mondja, hogy milyen fontos számára a környezetvédelem, mégsem tesz érte semmit. Pedig apró lépésekkel is lehet kezdeni, az is nagyon sokat segít. Csak akarni kell. Sokan úgy vannak vele, mint a diétával. „Majd holnap elkezdem.” Mindenki ezt mondja. Minden nap. És a végén eltelik egy hét, egy hónap, egy év, és még mindig ott tart az illető, hogy nem állt neki a diétájának. És a környezetvédelem is még mindig hiányzik a napi teendői közül.

Nem nehéz pedig. Le kell kapcsolni a villanyt ott, ahol nem kell, ki kell húzni a telefontöltőt, ha már nem használjuk. Nem kell folyatni a vizet, miközben éppen fogat mosunk. És még sorolhatnám.  Nem nagy dolgok ezek, mégis sok ember nem gondol bele, hogy kis lépésekkel is hatalmas dolgot lehet tenni. Én is próbálok minél környezettudatosabban élni. Már kiskoromban a szüleim megtanították nekem az alapvető dolgokat, amiket illik betartani, hiszen nem szabad pazarolni. A tévé is tele van olyan dokumentumfilmekkel, amik bemutatják, hogy mennyire káros, amit a környezetünkkel teszünk. Erre hajaznak a különféle katasztrófafilmek is. Mindenki csak legyint, de mi van, ha egyszer valami rossz történik? Mellesleg ez a rossz már el is kezdődött, csak sokan nem akarunk róla tudomást venni.

Az iskolában is tanítják, hogy a környezetvédelem mennyire fontos és hogyan lehet környezetvédő életmódot élni. A környezetvédelem amúgy már egy érettségi vagy nyelvvizsga tételnek is számít, amit nagyon jó dolognak tartok, mert így a gyerekek jobban rá vannak utalva, hogy át is gondolják, amit tanulnak és úgy is cselekedjenek.

A környezetvédelem számomra nagyon fontos, és mivel sok olyan dolgot használok, amit újra lehet hasznosítani, vagy legalább is tovább tudom használni és nem kell kidobnom, ezért mindenképp odafigyelek arra, mit és hogyan csinálok. A hidratáló krém, a különböző sminkes termékek, és számos más dolog megtölti az egész szekrényemet a fürdőben. Azonban ezeket az üvegcséket és dobozkákat nem dobálom ki. Persze van olyan, amivel sajnos nem tudok mit kezdeni, de vannak olyanok is, amiket újra fel tudok használni. Az egyik testápolós flakonomat például direkt a virágöntözésre használom. Vagy az egyik kis üvegcsémben a púdert törtem össze és kevertem abba bele, mert így sokkal könnyebben tudom használni. És még sorolhatnám. Rengeteg mindenre jók ezek a flakonok.

Olyat is szoktam csinálni, hogy ha éppen úton vagyok és vettem magamnak egy fél literes vizet, akkor nem dobom ki az üveget, mert legközelebb simán tudok abban kávét vinni magamnak a munkahelyemre. Ezeket ugyan a végtelenségig nem lehet használni, de pár alkalomra mindenképp jó. Ugyanígy szoktam a nagyobb üvegekkel is. Főleg, amikor iskolás voltam, az innivalót rendszeresen úgy vittem, hogy minden nap ugyanazt az üveget töltöttem újra. Ezt egy idő után persze cserélni kell, de teljesen felesleges minden nap másik üveget venni, vagy minden nap végén kidobni őket, miközben azokat még ugyanúgy lehet használni.

A hidratáló krém tubusával is így vagyok. Szoktam venni egy jó nagy flakon krémet, amit aztán át tudok önteni egy kisebbe, így ha például elutazom, akkor a kis tubusost simán magammal tudom vinni. Vannak ilyen praktikák, csak kicsit gondolkozni kell. Én mindig örülök neki, ha valami hasonló ötlet eszembe jut, hiszen úgy érzem, hogy teszek valamit a környezetemért és ez jó érzés. A barátaimnak is mindig mondom, hogy mit és hogyan csinálhatnának, hogy kicsit ők is tudatosabban éljenek és általában meg is szokták fogadni a tanácsaimat. Néha van olyan is, hogy nekik jut eszükbe valami és azt megosztják velem. Örülök, hogy ők is foglalkoznak a környezetükkel, tudják, hogy milyen kockázatokkal jár, ha folytatjuk ezt az életmódot.

A hidratáló krém nagyon bevált nekem, visszatérve erre, nem véletlenül veszek belőle mindig nagy kiszereléssel. Egyszer a többiek is kérdezték, hogy mi az a nagy flakon a fürdőszobában, aztán kipróbálták és rájöttek, hogy nekik is tökre bejön, és ők is vesznek ilyet. Aztán megkérdezte valamelyikük, hogy az ilyen nagy flakon hogyan pakolom be a bőröndömbe, ha például elutazom, hiszen ilyen sok hidratáló krém biztos nem kell egy utazás alkalmával sem. És akkor egyszerre mondta szinte mindenki, aki ott volt, hogy „Átönti egy kisebb flakonba”. Teljesen egyértelműnek gondoltam a dolgot, hiszen tudja, hogy az újrafelhasználás a mániám, de úgy látszik, hogy erről megfeledkezett. Na, mindegy, a lényeg az, hogy mindenki imádja ezt a hidratáló krémet, és remélem, hogy egyszer mindenki beszerez magának egyet, és nem az enyémet fogják használni.