Egy használt motoros ruha is okozhat óriási örömöt

Szerintem a legjobb, hogyha mindenki megpróbál a saját erejéhez mérten minél többet megtenni annak érdekében, hogy a környezetvédelemhez hozzá tegye a saját részét. Megértem, hogy nem lehet mindenki politikus (ahogy éppenséggel én sem), hogy a döntéshozó helyeken harcoljon ezért a fontos és nemes ügyért, de ettől függetlenül szerintem vannak még olyan lehetőségek, amik nyitva vannak az ember előtt, mégsem igazán élünk vele.

Nekem például az egyik vesszőparipám a pazarlás. Ilyenkor nagyon fel tudom húzni magamat, mert tényleg nagyon durva, hogy mennyi mindent dobunk ki szimplán jókedvből és kényelemből, hogy megvehessük az újabbat és trendibbet. Emiatt döntöttem úgy, hogy létrehozok egy helyi szerveződésű bolhapiacot, ahol mindenki megszabadulhat a számára nem fontos dolgoktól, hátha másoknak kellhet még. Ilyenkor be szoktuk engedni a területre a szegényeket, rászorulókat, hajléktalanokat és megengedjük, hogy az ingyen is elvihető dolgok közül bátra vigyék, ami nekik jól jöhet és szükséges. Mivel ezek a tárgyak a legtöbb esetben már úgysem fognak kelleni a többségnek általában nagyon jó szolgálatot tudunk ezzel tenni a környezetnek. Mi, a szervezők például minden egyes esemény alkalmával egy különleges kereső és gyűjtő akción veszünk részt, aminek a keretein belül felkutatunk minden elérhető, szemétre szánt tárgyat, amit aztán ilyesfajta adományként továbbadunk. Persze, itt elsősorban arra kell gondolni, hogy tényleg használható dolgokat viszünk el, nem pedig szimpla szemetet, nyilvánvalóan. Egyszer például ráakadtunk egy nagyon jó állapotú motoros ruhára, amit aztán hatalmas örömmel vittek el az új gazdái!

Szóval azt gondolom, hogy nekünk, akiknek van ehhez affinitásunk valamilyen szinten vinnünk kell magunkkal a közösséget, hogy lehetőleg más is megértse mennyire is fontos, hogy minél többet tegyünk a természetért és emellett a környezetünkben élőkért is. Ha pedig eljutnak arra a pontra, hogy belátják, mennyire fontos, hogy mindenki hozzátegye a magáét talán ők is elkezdenek tenni az ügy érdekében. Én legalábbis nagyon remélem, hogy ezeknek a személyes akcióinknak lesz majd egy ilyen hozadéka is, nemcsak szimplán a vásárszerűséget látják meg benne az emberek, bár ezt igyekszünk is minden lehetséges módon kihangsúlyozni.