Az energetikai tanúsítvány készítése könnyebb, mint gondoltam

Mostanában minden arról szól, hogy hogyan legyünk zöldebbek. Ez nem alaptalan, hiszen olyan ütemben használjuk már a nem megújuló energiaforrásainkat, hogy nem kell sok időnek eltelnie és ezek mind el fognak fogyni.

Ezek az erőforrások nem tudnak olyan ütemben megújulni, ahogyan azoknak kellene.

Amikor környezetvédelemről, energiaspórolásról beszélünk, van egy olyan réteg, akik mindig azzal válaszolnak: „Egy fecske nem csinál nyarat”. Persze, egy háztartás nem tudja megváltoztatni a világ energiafelhasználását, de ha mindenki csak egy kicsit változtatna, máris sokkal közelebb lennénk a célhoz. Nem szeretünk kezdeményezni, pedig valakinek muszáj. Én amondó vagyok, nem is kell az emberekre rákényszeríteni a spórolást, az lenne a legjobb, ha azt tudatosítanánk mindenkiben, hogy a spórolásra szükség van és mindenki magétól is döntene emellett.

Az energiafelhasználásunk nem csak a környezetre van nagy hatással, hanem a pénztárcánkra is. Mindenki szeretne spórolni és hosszú távon a zöld energiára való váltás ennek egy nagyon is jó eszköze lenne. De ezt elég kevés helyen lehet hallani, pedig szerintem fontos lenne, hogy mindenkit teljeskörűen tájékoztassanak arról, milyen kevésbé környezetszennyező, környezetbarát energetikai megoldásokat vezethetne be a lakásába.

Az ingatlanpiacon most bevezetésre került egy olyan szabályozás, ami szerintem nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy tudatosítsuk az emberekben, mennyire sok energiát fogyasztanak azzal, hogy tulajdonképpen csak élnek, használják a mindennapi eszközeiket.

Egy barátomnak segítettem lakást vásárolni, akkor találkoztam először az energiatanúsítvány fogalmával. Örülök neki, hogy rájöttek, mennyire fontos is egy energetikai tanúsítvány készítése minden adás-vétel előtt.

Az energiatanúsítvány lényegében arra szolgál, hogy a vásárló pontos képet kapjon arról, mennyire kedvező az ingatlan energiafelhasználása. Egy ilyen tanúsítványt 10 éves időtartamra állítanak ki. Ahogyan az elektronikus eszközöket, most már az ingatlanokat is besorolják egyes kategóriákba attól függően, hogy azok energiafelhasználása mennyire kedvező.

Szerintem ez azért is nagyon jó, mert így nem csak egy teljesen pontos képet kap a vevő a megvenni kívánt ingatlan energiafelhasználásáról, arról, hogy mennyibe is kerül ezt fenntartani a többi ingatlanhoz képest, hanem tudatosítja azt is a lakókban, hogy mennyi pénzt dobnak ki az ablakon.

Egy kedvezőbb energiafelhasználású ingatlant olcsóbb fenntartani és aki egy kicsit is nyitottabb a környezetvédelem felé, az lehet, hogy később igyekszik korszerűsíteni a lakást, igyekszik olyan rendszereket kiépíteni, amikkel kedvezőbb lehet az ingatlan energiafelhasználása.

Ezt a tanúsítványt még nem kell feltüntetni az ingatlan hirdetésekor, de azt hiszem, később ez is kötelező lesz.

A tanúsítvány egyébként AA++-tól JJ-ig osztályozza az ingatlanokat. Az energiafelhasználásuk szerint tehát így 12 osztályba sorolhatók az ingatlanok. Persze az lenne a legjobb, ha mindenkinek AA++ besorolású lakása lenne, de az is elég sokat jelent szerintem, hogy az új évben már nem lehet CC besorolásnál rosszabb ingatlanokat építeni.

A 2020-as év sok változást hoz, az ingatlanpiac szempontjából ezt tartom a legjobbnak.

Mikor kell energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványt jelenleg az adás-vételi szerződés aláírásakor kell odaadni a vevőnek, enélkül nem célszerű aláírni a papírokat. Ezesetben még nem tartunk ott, hogy relevánsan emelné egy ingatlan értékét egy jó minősítésű energetikai tanúsítvány, de a nem is olyan távoli jövőben én úgy gondolom, hogy ez egy fontos tényező lesz lakásvásárlás előtt. Mindenki szívesebben költözne egy olyan lakásba, ami jobban tartja a meleget, ahol kedvezőbb az energiafelhasználás, ezáltal olcsóbb is az ingatlan fenntartása.

Persze nem kell egységesen minden háznak és lakásnak energetikai tanúsítvány. Most úgy állnak a dolgok, hogy különálló, 50 négyzetmétert nem meghaladó házaknak nem kell ilyen tanúsítványt kiállítani. Így a lakások esetében szükség van erre, hiszen azok nem különálló épületek.

Olyan épületeknek, amik 4 hónapnál rövidebb tartózkodásra alkalmasak évente, szintén nem kell ilyen tanúsítványt kiállítani.

Műhelyeknek, templomoknak, mezőgazdasági célú, illetve 2 évnél rövidebb időre felállított épületeknek szintén nem kell ilyen tanúsítvánnyal rendelkezniük egyelőre.

Ez a dokumentum egy példányban kell, hogy elkészüljön, mert ahogyan például az alaprajznak, vagy a tulajdonosi lapnak, mindig az aktuális tulajdonosnál kell lennie.

Maga a folyamat egyébként nem bonyolult. Ugyan én még nem estem át rajta, de mikor a barátommal aláírtuk az adás-vételi papírokat, alaposan kifaggattam az előző tulajdonost erről az egészről.

Ő azt mondta, hogy neki az ügyvéd szólt, hogy szükséges lesz egy energetikai tanúsítvány készítése az ingatlan eladásához, adott egy telefonszámot, meg egy honlapot, ahol ezzel kapcsolatban mindent megtalált, ami érdekelte.

energetikai tanúsítvány készítése
energetikai tanúsítvány készítése

Felkereste a céget, az embereik kijöttek hozzá, felmérték az ingatlan lehűlő felületeit, a padlót, födémet, nyílászárókat, azok tájolását, valamint a fűtési rendszert, és a melegvíz előállítő rendszert. Ezek alapján pedig el tudták készíteni az ingatlan energetikai tanúsítványát a kormányrendelet szerinti módon.

Egy ilyen tanúsítvány digitálisan még 10 évig marad meg egyébként.

Az https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon nézett utána annak, hogy hogyan tudja megrendelni a szolgáltatást, mennyi ideig tart a tanúsítás elkészítése, hogyan tud utána hozzájutni. Egyszerűbb az egésznek a menete, mint ahogyan az ember gondolná.

Amikor tanúsítványokra gondolunk, a kormányablakok, a hosszas sorban állások, a kusza rendszerek jutnak eszünkbe. Egyszer szükségem volt egy új tulajdonosi lapra a földhivatalból, azzal is nagyon meg kellett szenvednem. Ide-oda küldözgettek egy egész napom elment vele.

Az energetikai tanúsítvány készítése ennél sokkal gyorsabb folyamat. Mindössze arra van szükség, hogy fel kell keresni a céget, például az e.tanusitas.eu-t. Itt egy időpontot kell egyeztetni, amikor a munkatársaik el tudnak látogatni az ingatlanunkhoz. Gyorsan felmérik a már leírt tényezőket, tehát az ingatlan lehűlő felületeit, a padlót, födémet, nyílászárókat, azok tájolását, valamint a fűtési rendszert, és a melegvíz előállító rendszert, a kapott adatokat, eredményeket elküldik a központjukba, ahol kiszámolják az ingatlan energetikai besorolását és már készen is vannak.

Persze ehhez szükség van egy minimális átfutási időre, sajnos semmi sem megy egyről a kettőre, de ha nagyon sürgős az eset, akkor 6-12 órán belül el tudják küldeni a tanúsítvány számát, amivel már megköthető az ingatlan eladásához szükséges szerződés.

Utána magát a tanúsítványt e-mailben vagy futárszolgálattal küldik el nekünk. Az eljárás maga nagyon gyors. Sokak csak a szerződéskötés előtt szembesülnek azzal, hogy szükség van erre a tanúsítványra, így a tanúsítást végzőknek szükséges ilyen gyorsan cselekedniük. Tulajdonképpen nekik is érdekük szerintem a gyorsaság, hiszen annál több tanúsítványt tudna készíteni egy nap, minél gyorsabban dolgoznak.

Nagyjából mondhatjuk, hogy így 24 órán belül meg is szerezhetjük a tanúsításunkat sorban állás és hosszas várakozás nélkül is.

A mai rohanó világban jó lenne, ha minden hivatalos ügyet ilyen gyorsan el lehetne intézni. Csak kíváncsiságból, de kipróbáltam az e-tanusitas.eu oldal kalkulátorát, ami szerint a mi házunk besorolása CC. Nem rossz, de sokkal jobb is lehetne. Ezen felbuzdulva már fontolgatom is a nyílászárók cseréjét, az szerintem sokat segítene.

Kíváncsi vagyok, mikor fogják valóban kötelezővé tenni, hogy csak az energetikai tanúsítványban szereplő besorolás megadásával együtt lehessen ingatlant hirdetni. Sokak életét könnyítené meg. Nem egy alkalommal beszéltem olyan emberrel, aki nyáron vett lakást, minden költség alacsony volt, majd télen szembesült azzal, hogy az Ő rezsije a nyílászárók korszerűtlensége, illetve a rossz szigetelés miatt jóval magasabb volt, mint ahogyan azt az előző lakók állították.

Ez a tanúsítvány sokkal pontosabb információt adna például arról, hogy milyen lehet a rezsi fűtési időszakban, hiszen például könnyebben összehasonlítható az ember előző ingatlanjával, így jobban ehetne kalkulálni a rezsivel például egy új lakás vásárlásakor vagy egy albérlet kivételekor.

Ez az e-tanúsítás egyfajta plusz védelmet ad a vásárlóknak, illetve sokkal korrektebb hirdetésfeladásra sarkallná az eladókat is.

A tanúsítványt nem is nehéz beszerezni, nem ró sokkal több plusz terhet az ingatlanok értékesítőire és nem is kerül sokba, ráadásul 10 évente csak egyszer szükséges elvégezni a tanúsítvány kiállítását.

Az ember, akivel beszéltem, nagyon jó szívvel ajánlotta nekem is az e-tanusitas.eu oldalát, elmondása szerint nagyon gyorsan dolgoznak és nagyon jól. Sok lakás és családi ház energetikai besorolását végezték már el, így célzottan, gyorsan rátérnek a tanúsításhoz szükséges adatokra, nem rabolják az ember idejét, hiszen ők is dolgoznak és elfogadják azt is, hogy a tanúsítvány a lehető leghamarabb kell, így igyekeznek hamar időpontot adni, amihez tartják is magukat. Itt nincsen felár a gyorsaságért, náluk ez a tempó az alapértelmezett, és nem kell akkor sem fizetni, ha esetleg lemondjuk az időpontunkat. Elég rugalmasan kezelik az ügyfeleket, és a nap 12 órájában telefonon is rendelkezésre állnak az e-mailes megkeresések mellett. A referenciáik pedig magukért beszélnek.

Lehet, hogy én is foglalok egy időpontot náluk, hiszen 10 évig jó a tanúsítvány, amit náluk készíttethetünk, egy plusz tanúsítvány pedig szerintem mindig jól jön.