Autóval egy út kifele

Gondolkodtatok már a környezet védelmén? Azon, hogy mit tudnátok nap, mint nap tenni azért, hogy Földünk még sokáig lakható legyen? Nem kell óriási dologra gondolni, például olyanra, hogy bepereljük a nagy cégeket, akik a termeléssel beszennyeznek különböző folyókat, tavakat. Az maradjon meg a környezetvédő ügyvédeknek. Amit mi megtehetünk, az apróság ugyan, de ha mindenki megteszi, akkor majdnem 7 milliárd apróságról beszélünk naponta, ami nem is olyan kevés. Kezdjük azzal, hogy nem dobjuk el az utcán a szememet. Ha kibontunk egy csokit, a zacskója nagyon szépen elfér a zsebben, amíg el nem érünk a következő kukáig. Vagy amikor előttünk van három szelektív gyűjtő szemetes, akkor rakjuk a PET palackot a műanyagok közé, és ne a 2 méterrel arrébb lévő sima kukába dobjuk ki. Ilyen egyszerű. Nem nagy erőfeszítés, mégis sokat teszünk vele. Hogy is van az idézet? „Kis dobás egy embernek, nagy dobás az emberiségnek?” Vagyis… azt hiszem ez így nem jó. Nem baj, a lényeg ugyanaz.

Vagy például ott vannak az autók. Ma már mindenféle módszert kitalálnak rá, hogy hogyan csökkentsék az általuk kibocsátott szennyező anyagokat. Van már elektromos autó is. Persze az még beletelik jó sok évbe, hogy mindenki számára elérhető legyen. Addig is maradnak a régi autók. De így is sokat tehetünk, például kevesebbet autózunk. Tegyük fel, szeretnénk kimenni Ausztriába kocsival (az ugyebár így sem egy kis távolság), akkor nem jövünk vissza azonnal, hanem kint maradunk, elfogadunk egy ausztriai állást, és dolgozunk egy kicsit.
Persze ezt csak viccnek szántam. Viszont miközben ez eszembe jutott, elgondolkodtam rajta, hogy ez nem is egy rossz ötlet. Mármint Ausztriába kimenni és dolgozni. Ma már elég sokan szeretnének kint élni legalább egy pár évre. Innét, Magyarországról legszívesebben oda mennek ki az emberek, nem csoda, hisz közel van, és bővelkedik munkalehetőségben végzettség nélkül is (konyhai kisegítő, mosogató, szobalány). Szakács, illetve pincér végzettséggel is el lehet helyezkedni. Főleg a nyári és téli szezonban. Vannak, akik rokonokhoz, vagy ismerősökhöz tudnak kimenni külföldre. Mások csak belevágnak a nagyvilágba. Ez persze nem mindig sikerül jól. Azonban nem kell rögtön feladni az álmot, ugyanis kapnak segítséget, akik kérnek. Például a Tiroli Álláskereső egy olyan hely, ahol segítenek Ausztriában munkát találni. Csak tudni kell beszélni németül, és pályázni kell. Onnantól kezdve segítenek önéletrajzot, motivációs levelet írni, illetve beajánlanak nagyon sok helyre. Elég hamar lehet így ausztriai állást szerezni. Persze nagy a versenyszféra, de valahol el kell kezdeni.