A korszerű fűtési rendszerek a környezetet is óvják

Ahogy a lakosság körében is egyre terjed a környezettudatosabb életmód, úgy egyre több ember kezd el érdeklődni az új környezetkímélő technológiák iránt. Ilyen népszerű téma a fenntartható fejlődés és a zöld energia. Nem is olyan régen én is írtam például a napelemes rendszerekről, amiket már nemcsak nagy cégek, hanem egyszerű háztulajdonosok is elkezdtek telepíteni az otthonaikra. Másik népszerű téma, ami egyre több ember figyelmét felkelti, az a fűtés, hisz azt mindenki használja, közben viszont sok energiát igényel, ami bizony a környezetre is káros hatással lehet.

Bizonyos országok célként tűzték ki, hogy kb. 10 éven belül nagyrészt leváltják a gáz fűtéses rendszereket, mert nem környezetkímélőek. Valószínűleg több más európai ország is el fog jutni erre a következtetésre, így jobb előre gondolkodni, és akár már most leváltani az elavult fűtési rendszeredet egy jobb, zöldebb rendszerre, ami sokkal fenntarthatóbb.

Fűtés és a környezet

Mindenki tudja, hogy a gáz rendszereket rendszeresen, legalább évente ellenőriztetni kell, hogy biztonságosan működjenek. Nem is kell felemlegetni az okokat, hogy miért olyan fontos, hogy az ellenőrzést elvégeztessük, hisz télen nem múlik el olyan hét, hogy a híradóból nem hallanánk azt, hogy valaki szénmonoxid mérgezést szenvedett. A gáz rendszerek karbantartása így is sok pénzt felemészthet.

A legtöbben hallottak már az elektromos padló fűtésről, de azt sokan nem tudják, mi is ennek az előnye a hagyományos rendszerekkel szemben. Elsősorban az a pozitívuma, hogy teljesen biztonságos, nem gázzal működik, így nem kell félnünk semmilyen mérgezéstől, nem kell ellenőriztetni, nem kell számolni karbantartási költségekkel. Ha nem tesszük ki valamilyen komolyabb külső behatásnak, akkor sok évig hozzá se kell nyúlni, nem valószínű, hogy meghibásodik.

A másik előny, hogy költséghatékony, mivel az elektromos padlófűtés esetében a hő egyenletesen oszlik el a szobában, nem úgy, mint a radiátoroknál, amik elsősorban csak a körülöttük lévő levegőt fűtik fel, így előfordul, hogy míg mellettük meg lehet sülni, a szoba egy távolabbi sarkában még mindig hűvösnek érezzük a levegőt. Nagyobb szobák felfűtéséhez ezért jobban fel kell csavarnunk a hőmérsékletet, ami persze hosszú távon nagyobb kiadást is jelent. Mivel a elektromos fűtési rendszereket mindenhova elhelyezik az adott helyiségben, például végig a padló alá, ezért nem fordulhatnak elő a szobában hidegebb és melegebb pontok. Ezért nem is kell annyira felcsavarnunk a fűtést, hogy jól érezzük magunkat, így kevesebb energiát használunk.

Viszont vannak olyan esetek, ahol a padlófűtés kevésbé alkalmazható, vagy egyszerűen nem lenne hatékony. Például ha nagyobb beépített bútorok, szekrények, fürdőkád stb. van egy helyiségben, ami nem elmozdítható. Ha nagyobb területek vannak, ahová nem lehet fűtőszálakat helyezni, akkor célszerű más megoldásokat is tekintetbe venni.

A padlófűtésnek egy jó alternatívája lehet a mennyezeti fűtés. Először furcsának tűnhet, hogy a mennyezeten keresztül fűtsük a házat, de ez is épp olyan hatékony lehet. A legtöbb ember azt gondolná, hogy ez azt jelenti, hogy a plafonnál meleg lesz, a padlónál pedig ugyanolyan hideg, de itt más elvek érvényesülnek, mint a gáz fűtésnél.

Mindenki tudja, vagy legalábbis hallotta általános iskolában, hogy a meleg levegő felfelé száll, akkor ezen logika alapján azt gondolnánk, hogy a mennyezeti fűtésnél a meleg nem jut le alacsonyabbra, és nem érzünk belőle semmit. Viszont a gázfűtésnél a radiátorok a levegőt használják közvetítő közegként, elsősorban a levegőt melegítik fel, és ezért nem fázunk. De az elektromos padlófűtés és mennyezeti fűtés esetében a nem a levegő a közvetítő közeg, nem a levegőt melegítik fel, mivel ezek sugárzó fűtési rendszerek.

Hagyományos és sugárzó fűtési rendszerek különbsége

Nyugodtan hasonlíthatjuk ezt ahhoz az elvhez, ahogy a Nap melegíti a földet. A nap is felülről adja a meleget, lefelé sugározza, ezért van az, hogy erős napsugárzásnál akár egy hideg téli napon is melegíti a bőrünket.

Mivel a mennyezeti fűtés tényleg szinte minden házban elhelyezhető, komolyabban is elkezdtem érdeklődni a telepítése iránt. De azt hittem, hogy a mennyezetfűtés ár olyan magas lesz, illetve a rendszer kiépítése fog olyan sokba kerülni, hogy nem fogom tudni megengedni magamnak. De kiderült, hogy nem is kerül olyan sokba, és ha a hosszútávú előnyöket nézzük, még költséghatékony is.

A környezetvédelem sokak számára nehéznek és költségesnek tűnik, pedig nagyon gyakran csak egyetlen egyszeri nagyobb kiadással jár, utána hosszabb távon még spórolni is lehet vele. Így is rengeteget költünk fűtésre minden évben, és ha olyan rendszereket használunk, amelyek elavultak, a szerelésükre még több pénzt is költhetünk, drága lehet a fenntartásunk. Ezért fontos befektetni korszerű fűtési rendszerekbe, amelyek nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is kímélik.