A környezetvédelem is fontos, de akadt más nehézség is

A párommal a legtöbb munkahelyünkön két problémánk volt: nem tűnt úgy, hogy azt csinálnánk, amit szeretünk, illetve hithű “zöldekként” sosem éreztük úgy, hogy ahol dolgozunk, az a hely a “zöld” szempontokat is kellően szemelőtt tartaná.

Elkezdtük úgy érezni, ezen a tájékán még a kontinensnek, ahol élünk, nem forrotta ki magát ez a dolog kellően. Nálunk például szelektív hulladékgyűjtés sem volt, a páromat pedig kiakasztotta a munkahelyén a pazarlás, főleg az anyagbeszerzés során. Nagyobb mennyiségben olcsóbb, ugyebár, és nem figyeltek az alapanyagokra.

Régóta érett már, hogy “saját munkahelyet” alapítsunk, és a magunk urai lehessünk. De túlságosan a környezetvédelmi szempontokra helyeztük a hangsúlyt kezdetben. Túl ijesztő volt, amikor szembesültünk vele, hogy a papírmunka, a bürokráciának való megfelelés mennyivel több nehézség elé állít minket, mint amire számítottunk, mert csak a saját elgondolásink lebegtek a szemünk előtt. Óriási szerencse, hogy a pusztán fejfájással járó dolgokra találtam a neten egy ideális megoldást: topcegalapitas.eu. Ők azok, akik segítenek, hogy ne vesszünk el az unalmas teendőkben, és koncentrálhassunk arra, ami nekünk fontos. Ráadásul ritkán igényli a szolgáltatásuk a személyes megjelenést. Ha nincs ügyvédünk, az övék “eljár” mindent, nekünk csak aláírni kell.

Ha a topcegalapitas.eu-t választjátok ti is partnerül, mert hasonló céljaitok vannak, tényleg nem szívja el a kevésbé látszó, de kötelező teendők sora az energiát, és marad elég a “cég” tevékenységi körének lényegére. Egy bt-t megalapítani sem kisujjból kirázós folyamat. Egyrészt vannak költségei. Az ügyvédi munkadíjat akkor kell megfizetni, ha az említett topcegalapitas.eu csomagjai közül az elsőt választjuk. Ha budapesti (általuk biztosított) székhellyel, vagy ipa-mentes székhellyel akarnánk bt-t létrehozni, akkor viszont már ingyenes. Mármint náluk. De ügyvédre szükség van! Ők biztosítanak. Bejegyezni a bt-t 2-3 nap, de náluk elég egy órát erre rászánnunk. Kell adószám, nyolc napon belül bankszámla. Utóbbi a cégbírósági bejegyzés után. Tőkefeltétel ugyanakkor nincs. Ezt mind-mind elolvashatjátok a topcegalapitas.eu-n, én is tőlük tudok mindenről, de szerencsére levették a vállunkról a sok terhet is. Nézzétek át a “csomagjaikat” a részletekért. Ha választottatok, és megvannak a részletek, ők küldik az adatlapot.

Egészen pontos a weboldaluk minden szempontból. Nem csak bt-k, de például kft-k esetében is részletesen tájékozódhattok. Ha csak székhelyre volna szükség, abban is segítenek. A cégmódosítás pedig ugyanígy opció, legyen szó “alapszintű változtatásra”, vagy átruházásra, tagcserére.

16.900 Ft + áfa, hogy ne kelljen saját ügyvéddel bajlódnunk, igazán nem sok, de ahogy írtam, minél több dolgot bízunk rájuk annál kevesebb lesz a teendőnk és úgy már ügyvédi díj sincs. A székhelydíjat hat hónapra kell rendezni, plusz adnak “egy bónusz hónapot” ajándékba. Ne rettegjünk a bürokráciától, meg van arra a megfelelő szolgáltatás tehát. Legyünk bátran vállalkozóbb szelleműek, ha a magunk urai akarunk lenni, és – ebben csak reménykedem – tartsuk szem előtt mindig a környezetvédelmi szempontokat, mert ez a mi századunk nagy feladata!