A környezetet védve is lehet nyomtatni

Nagyon szimpatikus nekem az a kezdeményezés, amivel manapság egyre több intézményben, irodaházban, iskolában és hivatalban találkozom. Ráálltak arra a cégek és munkáltatók, hogy nem a nyomtatásra biztatják az embereket, hogy minden egyes kis fecnit és sajtpapírt is nyomtassanak ki, hanem inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy rengeteg papírt meg lehet spórolni, ha csak tényleg a legszükségesebb dokumentumokat nyomtatjuk ki. Sok email végére is oda van írva, hogy mielőtt kinyomtatja az ember, gondolja át, hogy tényleg szüksége van-e a kinyomtatott levélre vagy elég, ha megvan elektronikusan. Manapság, az elektronikus ügyintézés fénykorában már tényleg rengeteg mindent el lehet intézni nyomtatás és papírmunka nélkül, csupán internetes űrlapok és felületek segítségével.

Nem muszáj mindig mindent kinyomtatni

Én ezt a kezdeményezést teljes szívemből támogatni tudom, több okból is. Az első az, hogy a környezetre nagyon jó hatással van, sokkal kevesebb papír fogy, nem kell annyi fát kivágni és feldolgozni. Ha valaki tényleg mesteri szinten akarja űzni a nyomtatást, akkor nem csak keveset nyomtat, hanem azt a keveset is újrahasznosított papírra és a munka végeztével nem a sima, kommunális hulladék közé dobja a papírt, hanem a szelektív hulladékgyűjtőbe, így körforgásban tartva a papírt és megadva a lehetőséget az újra felhasználására. A második ok, hogy nem kell ragaszkodni a papírokhoz, a nyomtatványokhoz, hanem az interneten keresztül ki lehet tölteni ezeket az űrlapokat és így nagyon nehéz elhagyni vagy otthon hagyni őket. Mindannyian tapasztaltuk már szerintem, hogy mennyire bosszantó, amikor elmegyünk valamit intézni és a hosszú sorban állás után szembesülünk vele, hogy egyetlen kis papírt nem vittünk magunkkal és mehetünk valamikor máskor. Na ezt teljes mértékben ki lehet küszöbölni az online ügyintézéssel és a papírokról való leszokással.

Takarékoskodjunk a tintával is

Még egy oka van, hogy szeretem a kevés nyomtatást, ez pedig a takarékosság a tintával. Van otthon nyomtatóm, úgyhogy tisztában vagyok vele, mennyire idegőrlő tud lenni, amikor a nyomtatás közben fogy ki a tinta a nyomtatóból és lehet az egészet előről kezdeni. Persze általában nem az egyik pillanatról a másikra fogy ki a festék, de ki tudja kiszámolni, hogy mikor a legérdemesebb kicserélni a tonert ahhoz, hogy ne vesszen kárba a még benne lévő festékanyag, de ne is fogyjon el nyomtatás közben. Én már jártam így, mehettem is gyorsan tonert venni. De az utóbbi időben rászoktam az internetes vásárlásra, a Toner | Ingyenes Kiszállítás opció kiválóan működik. Csak ki kell választani a webshopban, hogy milyen típusú nyomtatóhoz milyen tonert szeretnék, berakom a kosaramba, kifizetem és megrendelem a házhozszállítást, ami ingyenes és már érkezik is nemsokára a tonerem és zavartalanul folyhat a nyomtatás.

A pénztárcánk is hálás lesz

Bár szuper lehetőség ez az online toner vásárlás, amióta áttértem arra, hogy csak a legszükségesebb dolgokat nyomtatom ki, azóta sokkal ritkábban kell igénybe vennem. Ez nem csak a lelkemnek tesz jót, hogy igenis teszek a környezet védelméért és hozzájárulok a fenntarthatóbb jövőért, hanem a pénztárcámnak is jól esik, hogy sokkal kevesebb kiadással jár az otthoni nyomtatás. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki a papírmentességet; rá fog jönni, hogy nem is olyan létfontosságú mindent kinyomtatni, rengeteg dolgot meg lehet jegyezni, elég csak a telefonba beírni, a dokumentumokat el lehet olvasni a számítógépen is, vagy esetleg speciálisan e-könyv olvasón és akkor még a szemünket is kíméljük. Ezek apróságok, de ha odafigyelünk ezekre, máris nagyon sokat teszünk magunkért és a jövőnkért is.