A kiránduláshoz is szükség van autópálya matricára

Természetvédelem nem csak nekem fontos, hanem az egész családnak, és szülőként ügyeltünk rá, hogy a gyerekeink is megértsék ennek a jelentőségét. Ezért gyakran visszük őket a természetbe, mert nem csak új dolgokat tanulnak ott, hanem egészségesebb is. Egyértelmű, hogy a gyerekek sokkal több időt töltenek odabent a lakásban, mint kívül a szabadban. Ez az eltolódás nagyrészt a technológia következménye. Egy másik nagy tényező a szülői félelmek növekedése a betegségekkel és a kültéri játék veszélyeivel szemben – annak ellenére, hogy az ellenkezőjét bizonyítják. Ehelyett a beltéri tevékenységek könnyebbnek tűnhetnek (nincs szükség fényvédőre se), biztonságosabbak.

A közelmúltban végzett tanulmányok megmutatták, hogy a szabadban eltöltött idő mind a gyerekek, mind a felnőttek számára előnyös, sőt szükségszerű. Néhányan azt állítják, hogy ez bármilyen szabadtéri környezet lehet. Egyesek azt állítják, hogy „zöld” környezetnek kell lenniük, fákkal és levelekkel. Azért a legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy a külső játékban résztvevő gyerekek okosabbak, boldogabbak, figyelmesebbek és kevésbé aggódnak, mint azok a gyerekek, akik több időt töltenek bent.

A gyerek a természetben módon kölcsönhatásba léphet a kültéri környezettel, az udvartól a parkig a helyi túraútvonalig vagy a tóig, és a szülő jobb, ha hagyja, hogy gyermeke eldönthesse, hogyan kezeli a természetet.Ez elősegíti a kreativitást és a képzeletet. Ez a strukturálatlan játékstílus lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy új módon lépjenek kapcsolatba környezetükkel. Szabadabban gondolkodhatnak, megtervezhetik saját tevékenységüket, és találékony módon közelíthetik meg a világot. Ez pedig felelősséget is tanít. Az élő dolgok meghalnak, ha rosszul bánnak vele, vagy nem gondoskodnak megfelelően róluk, és a gyermeknek a környezetükről való gondoskodás azt jelenti, hogy megtanulják, mi történik, ha elfelejtik a növényt öntözni, vagy a virágot a gyökerével együtt húzzák ki. Különböző stimulációt biztosít. A természet kevésbé izgalmas lehet, mint az erőszakos videojáték, de a valóságban több érzéket aktivál, a gyerek láthatja, hallhatja, szagolhatja és megérinti a kültéri környezetet. A gyerekek mozognak kint. A természettel való interakció legtöbb módja több mozgást igényel, mint a kanapén ülés. A kölyöknek nem kell csatlakoznia a helyi futballcsapathoz, vagy kerékpározni a parkon keresztül, még egy séta is át tudja mozgatni. Nemcsak a testmozgás jó a gyerekek teste számára, de úgy tűnik, hogy jobban összpontosítanak, ami különösen előnyös a figyelemzavaros gyerekeknek. A természet egy egyedülálló élményt teremt a gyerekeknek, mivel más környezet tud nyújtani. Csökkenti a feszültséget és a fáradtságot. A természetes környezetben a könnyed figyelmet gyakoroljuk, amely örömérzetet, nem fáradtságot teremt. Viszont sajnos a közelünkben nem sok természetet találunk, mivel egy nagy városban lakunk. Ezért néha utaznunk kell, ha erdőt is akarunk látni, nem is kicsi utat. De persze megéri, és hogy az úton se legyen semmi gond, általában előre megveszem az autópálya matricát is, méghozzá ezen az oldalon: https://www.autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica Így nem kell megállni a gyerekekkel sem, és attól sem kell tartanunk, hogy esetleg elfelejtjük megvenni, és később ezért megbüntetnek. Az előbbi oldalon persze lehet venni éves és megyei matricát is. Az éves még jobban is megéri, és így mi is korlátok járhatjuk a természetet, amikor csak akarjuk.